Trots op... Ik Zorg-campagne

Oncologieverpleegkundige Selina Sprangers en patiënt Arie van Breugel én wijkverpleegkundige Monique Poot zijn te zien in de Ik Zorg-campagne van het ministerie van VWS. Deze Ik Zorg-campagne is er op gericht om zorg- en welzijnsprofessionals te steunen in wat ze doen en om nieuwe medewerkers aan te trekken. Verschillende zorgprofessionals vertellen in die campagne over hun vak en waarom werken in de zorg zo mooi is. Selina en Monique doen daarom graag mee. Bijzonder is dat Selina en Arie van Breugel de komende drie weken schitteren in de landelijke tv-reclame van Ik Zorg.

'Zorgen doe je vanuit je hart'

Selina werkt al 21 jaar in de zorg. ‘Dat begon vroeger al als klein meisje. Ik had zo’n rood koffertje met een wit kruis erop’, zegt ze. ‘Ik werkte eerst als verzorgende IG in een verpleeghuis. Dat vond ik geweldig om te doen, maar ik wilde graag verder leren. Toen heb ik de stap gezet om de opleiding tot verpleegkundige te volgen. Later kreeg ik in het Beatrixziekenhuis de mogelijkheid om oncologieverpleegkundige te worden. Die kans greep ik met beide handen aan.’

Selina vertelt hierover: ‘Als oncologieverpleegkundige doe ik verpleegkundige handelingen, maar biedt patiënten ook ondersteuning. Deze contacten zijn mooi en bijzonder en soms ook zwaar. De patiënten komen regelmatig terug voor een kuur en dan krijg je toch een band.’ Zo ontmoette zij ook meneer Van Breugel en zijn vrouw. ‘Toen hij hier kwam voor zijn eerste kuur was hij erg ziek en zijn vrouw wist niet goed hoe zij met de situatie om moest gaan. Ik heb hen begeleid en gesteund.’ Door dat eerste contact is een bijzondere band ontstaan. ‘Het is mooi dat je zo’n verschil kan maken in iemands leven. Daar doe ik het voor.’

'Je krijgt wat je geeft'

‘Achter iedere voordeur tref je weer een uniek mens met een eigen verhaal. Daarom vind ik werken in de wijkverpleging heel erg mooi; je mag even bij iemand in zijn privéleven komen. Het belangrijkste vind ik dat ik en mijn collega’s ervoor kunnen zorgen dat iemand zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan blijven wonen.

Daar doe je het voor

Werken in de wijkverpleging is uiteenlopend en ook heel dankbaar werk. In het begin vinden cliënten het vaak lastig om hulp in te schakelen. Ik probeer een steunpilaar voor hen te zijn. Mijn ervaring is dat wanneer ik mij open stel het goed komt. Je krijgt wat je geeft.

Voor mij betekent de juiste zorg ook warme zorg. Ik leef met cliënten mee en heb oog en oren voor wat hen bezig houdt. Daarom probeer ik ook regelmatig tijd te maken voor een praatje.

Helaas kom ik ook regelmatig mensen tegen die eenzaam zijn. Als ik door oprechte aandacht een glimlach op hun gezicht kan toveren en dan een stevige knuffel bij vertrek krijg, weet ik hoe belangrijk die aandacht is. Dat is voor mij echt een ‘happy-momentje’.

Elke dag ben ik blij dat ik deze overstap heb gemaakt. Ik werkte al bij Rivas Zorggroep, maar als managementassistent. Zo kwam ik steeds vaker in aanraking met het verlenen van zorg, waarop ik besloot om een interne opleiding HBO-V te doen. Die heb heb ik nog niet zo lang geleden afgerond. Dat had ik veel eerder moeten doen.'